Dementiehuis van de Toekomst


Zelfstandig thuis wonen is vaak moeilijk voor mensen met dementie. Zorgtechnologie kan eraan bijdragen dat zij langer en veilig in hun eigen woning kunnen blijven wonen. Het Tangenborgh Dementiehuis van de Toekomst (naast woonzorglocatie De Bleerinck in Emmen) bevat geavanceerde personenalarmering, slimme (digitale) techniek en bouwkundige aanpassingen die het welzijn en de veiligheid van bewoners met dementie verhogen. Donderdag 13 oktober 2016  werd het Dementiehuis van de Toekomst officieel geopend door toenmalig Commissaris van de Koning Jaqcues Tichelaar.

klik hier voor een overzicht van de zorgtechnologie in het Dementiehuis van de Toekomst

Een melder die registreert of het fornuis nog aan is, een sensor die afwijkend slaapgedrag registreert en een filmpje stuurt naar de verzorger, een hygiënisch douche-toilet, robot Zora die helpt bij de gymnastiekoefeningen of meedoet met een spelletje, gordijnen die je opent met één druk op de knop en uiteraard de personenalarmering om hulp in te schakelen als het nodig is. Het zijn voorbeelden van thuistechnologie die het leven van iemand met (beginnende) dementie een stuk makkelijker en veiliger maken. Naast technologie is ook de inrichting en sfeer van de woonomgeving (liever intieme dan grote kamers, goede en passende verlichting, geen drempels) belangrijk voor het welzijn van de bewoner.

Ervaring

Tangenborgh heeft al zo’n 40 jaar ervaring met dementiezorg. Onze visie is helder: we willen dat mensen met geheugenproblematiek zo lang mogelijk hun eigen leven kunnen leiden. De inzet van zorgtechnologie thuis is een van de manieren waarop we mensen hierbij willen ondersteunen.

Inspiratie

Het Dementiehuis van de Toekomst wordt gebruikt voor opleidingsdoelen en voor het ontwikkelen en testen van nieuwe technologie. Het Dementiehuis is er voor professionals, mantelzorgers, familie en partners. Ook gemeenten, woningcorporaties en onderwijsinstellingen kunnen er inspiratie opdoen voor het wonen in een dementievriendelijke omgeving.

Wilt u meer weten over het Dementiehuis van de Toekomst, stuur dan een e-mail naar dementiehuis@tangenborgh.nl of bel naar (0591) 68 16 16.