Techniek

Avics en Tangenborgh maken gebruik van bestaande, open source technologie

Door met bestaande, open source technologie te werken, zijn de oplossingen van Avics en Tangenborgh duurzaam, flexibel en goedkoop. De slimme horloges zijn voor minder dan 150 euro gewoon in de winkel te koop en het systeem is volledig geïntegreerd met de bestaande systemen van Tangenborgh. Daardoor is het systeem ook voor de zorgverleners heel gebruiksvriendelijk.

Het alarm gaat af als een gebruiker op de knop drukt, of als een bewoner of klant buiten het individueel bepaalde virtuele hek komt (geofence). Dat alarm komt binnen op de smartphone bij de dienstdoende medewerker. Deze smartphone wordt al binnen Tangenborgh gebruikt voor alle overige alarmeringen zoals bijv. de Slimme Optische Sensor en de Medido.

De architectuur van het Leefcirkel XL-systeem bestaat uit:
1.    Android Smartwatches (=zorghorloge)
2.    Gateway met bluetooth ontvangstmodule
3.    Server met Leefcirkel XL-software, bestaande uit:

Binnen maken we slim gebruik van de bestaande IT-infrastructuur van Tangenborgh. Buiten van GPS-satellieten.

De Zorghorloge is voorzien van een hybride applicatie (ccPendantXL). Communicatie met de server verloopt via 3G (buiten) of WiFi (binnen). Voor locatiebepaling stuurt de zorghorloge om de paar minuten zijn actuele GPS positie naar de server (buiten) en een aantal keer per seconden een BLE advertisement naar de gateways (binnen). De applicatie kan ook het scherm, WiFi, bluetooth en GPS van de zorghorloge aan/uit zetten om de batterij te sparen.

Binnen het huis zijn alle gangen voorzien van meerdere Bluetooth Gateways die open staan voor bluetooth berichten van de Zorghorloges. De gateways sturen deze telemetrie data door naar de server. Op basis van de veldsterkte (RSSI) wordt de afstand van iedere zorghorloge tot de gateways berekend en zo de locatie bepaald.

De Leefcirkel XL software slaat alle verzamelde GPS/BLE-gegevens op in de database en stuurt een melding als een bewoner buiten zijn persoonlijke geofence komt of in een ruimte waar hij niet mag komen. Deze meldingen worden doorgestuurd naar de ZorgApp van een zorgmedewerker. De server software bewaakt ook de batterij van de zorghorloges en geeft een signaal als die onder een kritiek punt komt.

 

 

 

Gebruik van (zorg)horloges vergroot comfort en acceptatie

Mensen zijn gewend aan het dragen van een horloge. Juist voor mensen met dementie is herkenbaarheid belangrijk. Daarom maken we gebruik van horloges waar de noodzakelijke technologie in is verwerkt.

Ook voor medewerkers heeft een horloge voordelen ten opzichte van de smartphones. Zeker in een noodsituatie waarin je je handen vol hebt , is het een behoorlijk gedoe om je telefoon uit je broekzak te vissen. Bovendien is een zorghorloge  hygiënischer en gemakkelijker schoon te maken dan een smart phone.