Inspiratiedag over fysieke vrijheid in de zorg

Afgelopen week organiseerden zorgroep Tangenborgh en brancheorganisatie Vilans een Inspiratiedag over de inzet van maatregelen in de ouderenzorg die de fysieke vrijheid van bewoners beperken. Medewerkers, bewoners en mantelzorgers discussieerden met elkaar over dit thema en deden mee met allerlei activiteiten.

Aan den lijve ervaren hoe het voelt om 80+ te zijn

Medewerkers en bewoners spraken met elkaar over het thema Vrijheid en wat dit voor hen inhoudt. Onderdeel van de Inspiratiedag was een informatiemarkt met verschillende ‘kramen’. In een mini-bioscoop draaide een korte film en tijdens een Pubquiz kregen de aanwezigen allerlei vragen over vrijheid in de ouderenzorg voorgeschoteld. Met een speciaal pak konden aanwezigen aan den lijve ervaren hoe moeilijk het (bijvoorbeeld) is om in en uit je bed te stappen als je 80-plus bent.

Nog steeds worden in Nederlandse verpleeghuizen onnodig fysieke vrijheidsbeperkende maatregelen toegepast, zoals bedhekken en heupgordels. Het doel is de veiligheid van de bewoner: de maatregel moet (in de meeste gevallen) voorkomen dat iemand uit bed valt. Dit soort maatregelen het is echter zelden effectief en bovendien zijn er andere manieren te voorkomen dat mensen uit bed vallen of verdwalen.

Medewerkers en bewoners kijken terug op een inspirerende dag die ervoor zorgde dat het gesprek over vrijheid en vrijheidsbeperking bij Tangenborgh verder op gang is gekomen.

Pubquiz met vragen over ouderenzorg