Parkinsoncafé in Emmen


 
Het Parkinsoncafe is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met de ziekte van Parkinson/Parkinsonismen en hun naasten. Tijdens ieder Café zijn professionals aanwezig en bespreken we in ontspannen sfeer een specifiek onderwerp. Naast het uitwisselen van kennis is er ook ruimte voor contact met lotgenoten.  

Parkinson is een ziekte waarbij zenuwcellen langzaam afsterven. De symptomen van Parkinson verschillen van patiënt tot patiënt. De meest voorkomende zijn trillen, stijfheid van de spieren, het vertragen van bewegingen en depressiviteit. De ziekte is progressief. Dat wil zeggen dat de symptomen gaandeweg ernstiger worden.
Op initiatief van de Parkinsonvereniging Nederland zijn Parkinsoncafés ontstaan vooral bedoeld als ontmoetingsplaatsen voor patiënten met Parkinson en hun mantelzorgers.
Tangenborghmedewerker  Lizzy Meijers, casemanager van SamenOud, organiseerde in april 2016 het eerste Parkinsoncafé in Drenthe. Dit was meteen een groot succes met ongeveer 80 bezoekers. Ook de gehouden bijeenkomsten die volgden  waren succesvol. Het programma is steeds afwisselend met verschillende sprekers en onderwerpen. 
De cafés worden eens in de twee maanden, dus zo’n zes keer per jaar, georganiseerd en worden aangekondigd via flyers en op de website van Tangenborgh en www.parkinsoncafezod.blogspot.nl

 Voor dit jaar staan er nog twee cafés op het programma

Maandag 25 september: Punt voor Parkinson – met Maartje Drenth
Vrijdag 17 november: Alles goed geregeld – met een notaris
 

Het Parkinsoncafé vindt plaats in Woonzorglocatie De Schans, Laan van het Kwekebos 118 te Emmen. De zaal is open vanaf 14:00 uur. Het programma begint om 14:30 uur en eindigt om 16:30 uur. Toegang, koffie en thee zijn altijd gratis.