Indonesische studenten volgen zorgopleiding bij Tangenborgh

Het tekort aan zorgprofessionals neemt verder toe. Zorgorganisaties moeten anders gaan denken, durven en gaan organiseren. Daar wil Tangenborgh zich graag voor inzetten en daarom zijn er op vrijdag 18 november twintig studenten uit Indonesische op Nederlandse bodem geland. Zij nemen deel aan het project Zorgsaam. De studenten gaan werken en leren bij Zorggroep Tangenborgh en Zorggroep Drenthe.   

Tangenborgh plaatst twaalf studenten in de organisatie en Zorggroep Drenthe acht, zij volgen hier, in een gezamenlijke klas, de opleiding HBO-V. 
De studenten bij Tangenborgh zijn voor tenminste de komende vier jaar inzetbaar binnen woonzorglocaties De Bleerinck en De Schans en in de wijkzorg. Zorgsaam is een project in samenwerking met Yomema, een organisatie die zich richt op de buitenlandse arbeidsmarkt. 

De Indonesische studenten hebben een hbo of hoger werk- en denkniveau. Zij hebben in hun thuisland een opleiding tot verpleegkundige afgerond en willen graag een diploma dat wereldwijd geldig is. In Nederland zijn zij op dit moment bevoegd en bekwaam om te werken als verzorgende IG. Door hun vooropleiding krijgen ze bij de studie tot hbo verpleegkundige in Nederland veel vrijstellingen. Daardoor kunnen zij, naast de uren waarop zij op school moeten zijn, ook uren bijwerken en geld verdienen. 

Vanuit Yomema, het opleidingsinstituut Avans+ en Tangenborgh zal intensieve begeleiding zijn om het studieproject te laten slagen. Daarnaast worden deze studenten gemotiveerd om te integreren in de Nederlandse samenleving. De studenten spreken Nederlands. Zij hebben in hun thuisland een Nederlandse taal- en cultuurcursus gevolgd.

De eerste week na aankomst worden alle formaliteiten geregeld en kunnen de studenten wennen aan Nederland en bv de fietsroutes en openbaarvervoer routes verkennen naar werk en studie. Tangenborgh heeft fietsen geregeld en die staan al klaar bij hun huis.
Na die week gaan ze de opleiding volgen en werken in de zorg. Bij het contact met de Indonesische studenten geven zij aan, veel zin te hebben in dit avontuur. Ze willen zich vol inzetten om het project te laten slagen.