Tangenborgh krijgt koppelbed van stichting Roparun

‘leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’

EMMEN - In het Dementiehuis van de Toekomst van  Zorggroep Tangenborgh kregen verschillende zorginstanties op donderdag 9 mei een koppelbed aangeboden  door Stichting Roparun.

Een koppelbed is een logeerbed wat een eenpersoons hoog-laag zorgbed in een handomdraai tot een volwaardig tweepersoonsbed maakt. Op deze manier is het mogelijk om, ook wanneer een naaste in een laatste levensfase zit, nog fysiek dichtbij diegene te zijn.

Oudschaatster Renate Groenewold  is ambassadeur van stichting Roparun en vertelde uit eigen ervaring over het belang van een koppelbed.

De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam om geld in te zamelen voor projecten die het leven van mensen met een ernstige ziekte  kunnen veraangenamen.  In de regio Zuid-Oost Drenthe zijn acht koppelbedden aangeboden vanuit de Roparun door de teams Sleen4life uit Sleen en de Turfrunners uit Coevorden/Dalen. De organisaties die een bed hebben gekregen zijn Zorggroep Tangenborgh, Treant, Beter Thuis Wonen, TSN Thuiszorg, Thuiszorg Icare, Hospice ’t Huis van Heden, Allerzorg en Buurtzorg.

Landelijk worden dit jaar meer 500 koppelbedden ter beschikking gesteld door de Roparun.Drenthe-Steenwijkerland is pilot regio voor de uitrol van de koppelbedden.

Stichting Roparun beheert de gelden die worden ingezameld door de deelname van meer dan driehonderd teams aan de Roparun. Het geld gaat naar verschillende grote en kleine doelen gericht op ondersteunende zorg aan mensen met kanker en hun naasten.  De directeur van de Roparun Wiljan Vloet omschrijft het als volgt; “Een koppelbed, is een project wat aansluit bij het motto van Roparun, namelijk ‘leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’. Het is mooi om te zien dat onze deelnemers, zoals de Drenthe Runners, zich willen inzetten om ook koppelbedden in hun regio te realiseren.”