Tangenborgh start pilot met heupairbag bij Wijkzorgklanten

 

Tangenborgh is in april een pilot gestart met de inzet van een heupairbag voor haar Wijkzorgklanten om zo heupfracturen te voorkomen. De heupairbag wordt uitgeprobeerd door thuiswonende klanten met een verhoogd valrisico in de wijk Emmerhout in Emmen.

De Wolk heupairbag

Wolk is de slimme heupbescherming die onder de kleding gedragen wordt om heupfracturen te voorkomen bij kwetsbare ouderen. Sensoren registreren de bewegingen van degene die de heupairbag draagt. De airbag verzamelt deze gegevens en kan zo een val voorspellen. Als iemand dreigt te gaan vallen, blaast de airbag zich op en beschermt de heup. Naast bescherming van de heupen zorgt Wolk voor meer bewegingsvrijheid en stimuleert het langer, veilig thuis wonen van kwetsbare ouderen.

Meer bewegingsvrijheid en langer zelfstandig thuis wonen

Tangenborgh streeft ernaar klanten zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen, maar ziet ook dat er regelmatig problemen ontstaan doordat mensen vallen. Door de inzet van de heupairbag wil Tangenborgh zoveel mogelijk heupfracturen voorkomen.
De heupairbag zal worden ingezet bij twintig thuiswonende klanten die een groot risico lopen om te vallen en daarmee een heup te breken. Doordat heupfracturen voorkomen worden, is er meer bewegingsvrijheid, kunnen klanten langer zelfstandig thuis wonen en wordt veel leed voorkomen.

Subsidie

Tangenborgh zet de Wolk heupairbag in met ondersteuning van een SET-subsidie. Deze Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET) is onderdeel van het Programma Langer Thuis van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hiermee wil het kabinet zorgen dat kwaliteit van leven voor de groeiende groep thuiswonende ouderen verbetert.