Zorggroep Tangenborgh start pilot met robotstofzuigers in huishoudelijke hulp (wmo)

Donderdag 22 maart ging de proef met robotstofzuigers voor de huishoudelijke hulp (wmo) van start. De proef is een gezamenlijk initiatief van Zorggroep Tangenborgh en de gemeente Borger-Odoorn. Zorggroep Tangenborgh schafte de robotstofzuigers speciaal hiervoor aan en heeft twee wijkzorgklanten in Borger bereid gevonden om aan de pilot mee te werken. Zij namen afgelopen donderdag de robotstofzuiger in ontvangst en gaan de komende maanden samen met de medewerker wijkzorg kijken of het inzetten van de stofzuiger leidt tot minder fysieke belasting voor de medewerker én of de inzet ervoor zorgt dat er meer tijd overblijft voor andere werkzaamheden.

Eenvoudige bediening
De stofzuigers zijn aangesloten op het ‘basisstation’ in bijvoorbeeld de woonkamer. Het bedienen kan heel gemakkelijk handmatig of door de apparaten te programmeren. Net wat de klant en de medewerker het handigst vinden. Bij het programmeren gaat de stofzuiger zelf aan en weer uit nadat het werk is gedaan. De eerste geluiden zijn positief: behalve dat het best grappig is zo’n stofzuiger die het werk voor jou doet, bleek tijdens de demonstratie bij de klanten thuis dat de robot het vloeroppervlak goed reinigt. Een nadeel kan zijn dat de robot niet onder elk kastje en tafeltje door kan.

Vragenlijsten en evaluatie
Regelmatig krijgen én de medewerkers wijkzorg én de klant een vragenlijst gemaild om de ervaringen tot dan toe te delen met Zorggroep Tangenborgh. Zij bespreekt de gegevens vervolgens met de gemeente. Aan het eind van de proeftijd, op 22 september, wordt op basis van de gebruikerservaringen besloten of de robotstofzuigers breder worden ingezet binnen de wijkzorg van Tangenborgh.