Techniek

Avics en Tangenborgh maken gebruik van bestaande, open source technologie
Door met bestaande, open source technologie te werken, zijn de oplossingen van Avics en Tangenborgh duurzaam, flexibel en goedkoop. Binnen maakt[LEEFCIRKEL XL] gebruik van de bestaande infrastructuur van Tangenborgh, buiten van GPS-satellieten. De slimme horloges zijn voor [..] euro gewoon in de winkel te koop en het systeem is volledig geïntegreerd met het bestaande [alarm?]-systeem van Tangenborgh. Daardoor is het systeem ook voor de zorgverleners heel gebruiksvriendelijk. >>> lees meer over de techniek

Bewoners en verzorgenden kunnen op de alarmknop drukken als zij hulp nodig hebben. De hulpverleners weten dan meteen en op de meter nauwkeurig waar ze naartoe moeten. Het alarm van een bewoner kan echter ook afgaan als een bewoner zich een vooraf ingestelde periode buiten het gebied bevindt waarbinnen hij zich vrij mag bewegen (geofence; een virtueel ‘hek’) of een zone of ruimte instapt waar hij niet mag komen. Dat alarm komt binnen bij de dienstdoende medewerker op een apparaat waar hij al mee werkt.

De architectuur van het [LEEFCIRKELxl]-systeem bestaat uit een:

Smartwatch met Android 5.0
Gateway met BLE (bluetooth) ontvangstmodule en embedded software.
Server met [LEEFCIRKEL XL]-software, bestaande uit:

QuraServer (ontvangen locatie gegevens (GPS en BLE) en geofencing)
MySQL database voor opslag van metingen en instellingen
WebServer met Web User Interface ten behoeve van visualisaties.
De Smartwatch is voorzien van een hybride applicatie (ccPendantXL, de standaard Avices ccPendant applicatie uitgebreid met een BLE module). Communicatie met de server verloopt via 3G (buiten) of WiFi (binnen). Voor locatiebepaling stuurt de smartwatch elke 3 seconden zijn actuele GPS positie naar de server (buiten) en 5 keer per seconden een BLE advertisement naar de gateways (binnen). ccPendantXL kan ook scherm, WiFi, bluetooth en GPS van de smartwatch bedienen om de batterij te sparen.

Binnen het huis zijn alle gangen voorzien van meerdere BLE gateways die open staan voor BLE advertisement signals van de Smartwatches. De gateways sturen hun locatiegegevens met de advertisements naar de server. Op basis van de veldsterkte (RSSI) wordt de afstand van iedere smartwatch tot de gateways berekend en zo de locatie bepaald.

De QuraServer slaat alle verzamelde GPS/BLE-gegevens op in de database en stuurt een melding als een bewoner buiten zijn persoonlijke geofence komt of in een ruimte waar hij niet mag komen. Deze meldingen worden doorgestuurd naar de ZorgApp van een zorgmedewerker. De QuraServer bewaakt ook de batterij van de smartwatches en geeft een signaal als die onder een kritiek punt komt.

 

 

Gebruik van smart watches vergroot comfort en acceptatie

De meeste mensen zijn gewend aan het dragen van een horloge. Dat geldt ook voor mensen met dementie. Juist voor hen is het belangrijk dat zij geen extra handelingen hoeven verrichten om de technologie te gebruiken, maar kunnen aansluiten bij ingesleten gedrag. Daarom maken we gebruik van horloges waarin de noodzakelijke technologie al is verwerkt: smart watches.

Ook voor de medewerkers heeft een smart watch voordelen ten opzichte van desmart phone. Het is soms nog best een gefrommel om een smart phone snel uit je broekzak te halen, zeker in een noodsituatie waarin de verzorgende zijn handen vol heeft aan de cliënt. Bovendien is een smart watch hygiënischer en gemakkelijker schoon te maken dan een smart phone.